В стилистиката на рейтинга, с усет за шоу и незакърнели навици за езика на чича Езоп, днес ми се прииска да говоря за… времето.

Сигурно защото заваля и рехавите, но едри капки разхладиха малко София.

Една снимка от Фейсбук изрови от паметта ми и един виц.

Чака ли ни политическа зима по никое време?
Отговорът в приликите и разликите между политиката и…вицовете.

Живял един индиански шаман, на когото всяка есен племето идвало да принесе дарове, а той, с помощта на древен ритуал разгадавал по вътрешностите на жертвено пиле дали идващата зима ще е студена и съветвал индианците дали да се запасяват с дърва.

Дошли и тази година индианците – О велики и мъдри шамане, ще е студена ли тази зима? попитали те. Шаманът извършил ритуала, заклал пилето… но единственото видение, което го споходило било, че май ще яде пиле за вечеря. Трябвало обаче да каже нещо на индианците и се замислил “Ако им кажа че зимата ще е топла, и те не съберат дърва, а тя се случи студена, ще мръзнат а после ще дойдат и ще ме спукат от бой. Я да им кажа че е студена, пък ако не е – дървата ще останат за догодина“. И рекъл: – О индианци, страховита зима ви чака! Събирайте дърва ако ви е мил животът! – и те хукнали да секат и събират.

Обаче шамана после си рекъл че е добре да провери и се обадил в местната метеорологична станция да пита: – Абе, я кажете прогнозата – ще е студена ли тая зима? – дежурния метеоролог казал – “Гражданино, да знаете, много ще е студена! – “Ама от къде сте сигурни пък чак толкова? – попитал не съвсем убеден шамана”

– Ами как от къде бе гражданино, не ги ли виждате индианците в резервата събират дърва като луди…

И докато се чудех кой създава вицове, които звучат като коментари, срещнах един прекрасен репортаж, такъв какъвто ми се гледаше. Не го гледах обаче по телевизията, видях го пак във Фейсбук.

Написа го Мила Искренова, която постави  „Дневникът на Дракула“, един спектакъл с изключително провокативна реч…

Всеки политик, откакто свят светува, е свързан с финансови кръгове, които го поддържат – законно или не. За първи път аз заявявам открито, че кампанията ми е финансирана от „Кръв Инкорпорейтед”. Всеки може да прегледа регистрите ми! Това е компания, която от самото си създаване влага в строежа на инфраструктура, болнични заведения и благотворителност. Драги слушатели, „Кръв Инкорпорейтед” е най-големият строител на домове за сираци в държавата!

И след този цитат, който е като за политическата част на емисия новини…ето го и репортажът от стената и`

В София след дъжда, на пл.Славейков, две момчета по шарени бермуди изпълняваха Вивалди – Годишните времена,, на две цигулки, а на Витошка група младежи свиреха Моцарт…. Не всичко е загубено, мисля си..

Не само на мен ми се гледаше явно такъв репортаж. Сигурна съм заради броя на харесванията и репликите.

Това ме накара да се замисля как мога да избягам от новините, които наливат мислите ми с олово.

В началото опитах със сравнения и ето какво излезе.

През октомври 1972 г.вестник Вашингтон Поуст изнася информация, че ФБР е установило, че сътрудници на Никсън са шпионирали и саботирали множество кандидати за президент на Демократическата партия като част от операция, която по–късно става известна като аферата Уотъргейт.

През 2012 година става ясно, че разкритията в депешите на Уикилийкс, публикувани преди време, са правени от ЦРУ. Разследване на в.“Тагесцайтунг” разкри, че често цитираното в грамите съкращение СИМО е псевдоним за ЦРУ.

Като пример се дава грама на US посланика в София Байърли от 2006 г., в която той твърди, че според СИМО тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов търгувал нелегално с метамфетамини и имал връзки с мафията, пише вестникът.

Правната комисия на Конгреса на 9 май 1974 година започва формални и публични слушания за импийчмънт на Никсън. Въпреки неговите опити, един от аудио записите, известен като „димящия пистолет” (в смисъл на уличаващо доказателство), става публичен на 5 август 1974 г. и в него се чува, че Никсън дава нареждане да се дадат пари на един от крадците, заловени в Уотъргейт, а и става ясно, че иска да изнудва ЦРУ да каже на ФБР да спре разследването на определени теми заради „нещата около Заливът на прасета ”. Никсън подава оставка на 9 август 1974 година

През 2012 година, пред двама блогъри премиерът Бойко Борисов признава, че разговорът с Ваньо Танов е истински. Имало е влияние.

Не следва нищо.

На 8 септември 1974 г. обща амнистия от президента Джералд Форд слага ефективен край на всички възможности за привличане на Никсън към отговорност. Амнистията наврежда на Форд политически и е една от основните причини за загубата му на изборите през 1976 година

На 26 юли 2012 , петчленен състав на Върховния административен съд   отказа да спре уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, става ясно от определение, качено на сайта на съда. Това означава, че всички нейни дела ще започнат отначало. Тодорова е една от най-натоварените съдии в Софийски градски съд.

Нямаме си Утъргейт, в правния му смисъл.

Нямаме си и Майкъл Мур

.

Advertisements