Що е то рап и кои сингли слушат в прокуратурата

Много ми хареса ето това обяснение – Възникнал в средата на 70-те години в негърските гета в САЩ и по точно в затворите, където чернокожите затворници използвали кодирани фрази под образа на рими, за да комуникират без да бъдат разбирани от надзирателите. Този начин на общуване бил използван главно с цел закупуване на забранени стоки към, които се причисляват не само наркотиците.

С времето рапът става музикална изява за заявяване на социална позиция.
Странно, но стилът не създаваше особени грижи на властите
В началто на седмицата един рап за Бойко Борисов мина почти тихомълком в мрежата. Определено обаче предишното „творчество” на автора се е оказало недотам обидно за нежните души в СЕМ. Гошо от Почивка сега е възпял своя кумир Бойко Борисов…но преди това възпява в откровено нецензурна реч съвсем други неща.
Ето какво пее Гошо. /погледнете коментарите под клипа/

Любимец на СЕМ и прокуратурата обаче се става с други рими

Например – не вярвам в ГЕРБ, вярвам в герба…
Макар да научихме от малко обърканото обяснение, че не точно тази римичка е смутила нежните души на СЕМ в „един сложен телевизионен продукт“, в който парчето е прозвучало заедно с интервю с Мишо Шамара преди повече от година и половина. И защото нямало формално нарушение на Закона за радио и телевизия /ЗРТ/, картофът бил пратен за проверка в прокуратурата. Която пък след бледата изява на рап-а за Бойко Борисов, повика рапърите за обяснение.
Какво точно са ги питали те си знаят. Вероятно защо ходят с джинси със смъкнати дъна…
Пък аз наивно си мислех, че трябва да садим картофи. Излиза, че трябва горещите да си ги подхвърляме
В песента не се споменава знаме. Ако не вярвате чуйте.

Още една любопитна подробност. Клипът беше свален от YouTube.

Експертите знаят, че това става особено лесно. Просто се пише от юрист и оспореното съдържание бързо се сваля, поради нежеланието за излишни неприятности на един твърде малък пазар.
Приказките с обидени граждани, сигнализиращи за духовните си мъки ги помним отдавна…
Разбира се, има и други прецеденти.
Съвсем скоро Google отхвърли искането да преразгледа решението си да остави достъпен в YouTube трейлъра на антиислямския филм. Помните филмът разпали протести срещу САЩ в Близкия Изток.
От Google тогава заявиха, че са наложили допълнителни ограничения на клипа единствено заради  местните закони, а не като отговор на политически натиск.

Декларациите обаче са едно, реалностите – нещо съвсем различно. Вижте тук
Няма го, нали?

Същото се случи и с песента на Big Sha ft. Sarafa, Xplicit & Konsa – Бяло, Зелено и Червено.
Няма я в YouTube, но я има все още във vbox7.


Още принос от света

В руския парламент е внесен законопроект, който предвижда още по-строги наказания за оскърбление на религиозните чувства на вярващите. Това се случва точно след нашумелия случай с пънк молебена на Pussy Riot в московския храм „Христос Спасител“, заради което три момичета от групата бяха пратени за 2 години в затвор – за хулиганство, мотивирано от религиозна омраза.
Така стигаме до уравнението – кой се има за Господ…
Обидчиви станаха и по света, и у нас нежните души на хората с власт.

Не заради душите обаче, а заради желанието за власт май.
След медиите и социалните мрежи са техни…а ние да учим рап.
Такива са времената.
Групите за натиск във Фейсбук, за които доказателства и съдебни решения са нищо, създават усещането, че няма лошо да се разстрелват хора. Каквото и да каже съдът, здрави партийни редици ще натиснат за помилване.
Нали помните, над 7 хиляди бяха обединени под знамето – Милост за Опиц от регионален лидер на ГЕРБ. Абсурдът е пълен, защото точно три съдебни инстанции, санкционирали стрелянето по хора са оспорвани шумно…защото нямало било правосъдие. Е как да има?!
Юридическият натиск за неудобно творчество в ytube ще спре досадното споделяне на нежелани рими с обидно за хората с власт съдържание.

Рапърите ще ги привикват на разпити за сплашване в прокуратурата.
А ние   ще гледаме по телевизора как се режат ленти и се чудим коя година е.
Само се питам от тези гледки, дела и документи спасение къде има…

И ако случайно оцелеем да останем едно с мислите и морала си, дали пък въоръжени с преработени газови пистолети няма да ни съкратят мъките…

Те могат всичко.
Само да питам, въженцата да си ги носим или ще ги получим безплатно. Това беше виц от поредицата „Желязната решетка” по социалистическо време.
А пък аз си спомням, че някога Лепа Брена не излизаше отвъд кабинката на ТИР-овете. Неотдавна, по телевизора я видях да влиза тържествено в МС…Сигурно затова високо културните текстове от чалга жанра не смущават ничии нежни души.
Ех, бедни ми Форман, какво знаеш ти за кукувичите гнезда?!

А ние, бегом към театрите, преди да са ги забранили!

Няма да пропуснем много. Някоя лента ще отрежат, някоя офшорка ще получи право да унищожи страната ни. Я колко прозрачно и пред камерите става.
Ще стоят завод.

 

Наистина е трудно да опазим здравия си разум от емиграция…

Advertisements