Култура или Уичкрафт

Прилича ли културната политика на Уичкрафт ?

Някои превеждат Уичкрафт като  вещерство. Не, че това решава дилемата магия или религия.

Позитивният смисъл на вещерството е вещ, осведомен, запознат и изкусен в дадена област човек.

В дните, в които усърдно се говори за бюджета, става дума и за парите за култура.

Затова е добре културата да не заприлича на Уичкрафт.
Каква политика мотивира размера на парите за култура и археология тази година?
И има ли вещер?
Защото известна прилика с вещерството е видима дори за чужденците.
Не само заради милион и половина финансиране на проекта Виа Понтика.
Как изглежда щедростта?

Тази година откритият вампир и жена му в Созопол накараха дори Нешинъл Джеографик да заговори за вампирите у нас. Според българското издание нашите вампири излизат от здрача. Колкото и двузначно да звучи това. Допускам, че тази двузначност не е случайна.

През юни тази година при разкопки на манастира “Свети Николай Чудотворец” в Созопол, директорът на археологическия музей там Димитър Недев откри останки на мъж и жена от XIII-XIV век, в телата на които имаше забити метални предмети. Малко по-късно на погребение със следи от ритуал против вампирясване попадна и проф. Николай Овчаров в търновската средновековна църква “Св. Апостоли Петър и Павел”.

Духовете бяха разбунени, а хипотезите и слуховете за “вампирски ваканционни турове” в миналото бързо набраха скорост.
Според Нашинъл Джеографик България е от балканските държави, където идеите за вампири и борбата с тях имат дълбоки фолклорно исторически корени. Интересът обаче прилича на създаден по образи от книги и филми. Според изданието Дракула е по-млад от българските поверия за “немъртви” кръвопийци и ритуали против вампирясване, както и любопитството към причините, поради които мъртвият може да се превърне във вампир.
Може ли повечето извънредни пари  да накарат археологията, а после и истроията ни да вампирясат?
Това е въпрос, чийто отговор е редно да бъде коментиран от тези, които разпределят парите за култура. Защото все по-ясно звучи въпросът чий вампир е по-добре платен.
Застъпниците на теорията, че Учкрафтът е религия, изтъкват че това е култ. Наричат го “Старата религия”, заради предхристиянския произход. Понякога бива наричан и Паганизъм.
Знае ли човек, може и Пагане да открием, първообразът от лентата “Хан Аспарух”.
Твърде много са обаче съвпаденията, съвсем като естествена метафора.
Ако обаче бяхме само на територията на метафорите щеше да е добре.
Огромен брой нарушения във финансовата дисциплина е открила Сметната палата в оглавявания от Божидар Димитров Национален исторически музей след проверка.

Голяма част от събраните приходи не се внасят в банкова сметка, а се изразходват директно от касата на музея. На няколко фирми НИМ е привеждала аванси, без да има съгласувани проекти за съответните дейности.
Нарушения са открити и при осъществяването на археологически разкопки. Длъжностното лице, извършило плащанията, е било със спрени права да получава разрешения за теренни археологически проучвания за три години, но директорът на музея Божидар Димитров го е определил за координатор на програма за консервация и реставрация на археологически комплекс.
В НИМ липсват писмени правила и процедури, които да регламентират реда за възлагане на обществени поръчки са само част от изводите на Сметната палата.
Същата симптоматика се забелязва и по отношение на финансирането на археологията. Без да броим бисерът, че Симеон Дянков е главен археолог на републиката.
Чувството за хумор е добро качество, но когато с него вървят и щедри бюджети за едни и хронична липса на пари за други имаме сериозен проблем.
Защото разпределянето на бюджета за култура е политика. Но не е без значение кой я провежда.
Инак Созопол се оказа град за избрани богати хора.
Кметът на Созопол манипулира обществени поръчки за над 1 милион лева.

Вампирите са възкръснали хора, които пият човешка кръв.
Някои открити вампири пият пюджетни пари.
И доказват родството ни даже с измислени герои.
Може ли да не плащам точно тази част…

Доста милиони дължим явно. Категорично обаче е добре да не е в партийно личен интерес.
Защото от показания круизен кораб, който уважи Несебър едва ли ще слязат хора, които ще оставят кой знае колко пари в града. Нищо, че според Божидар Димитров това било добра новина.
Би било, ако смятаме вярно и имаме ясни и прозрачни правила.

Advertisements