Вместо ние да се гневим, се гневят всевъзможни калинки.
С любимия ми мотив – това не ми харесва.
Много и по-умни от мен хора са се изказвали за евентуалната причина….от чисто хумористично представената – малко се пие в тази държава, до институционалната, много се лъже и краде в тази държава.

Има и новинарски подход, любим на…карикатуристите  в последните дни.
Сигурно е обаче, че нещо е тотално излязло извън контрол, щом с една карикатура може да бъде видян гневът ни.
Ако в  една нормална държава, говорителка на поделение на силово ведомство, опише публично в медиа гражданин с обидни квалификации и сравнения, в следващите максимум 24 часа е редно да бъде поканена да си подаде оставката.

Нещо повече, би било най-нормално, обществото да чуе, че тази оставка освен поискана, ще бъде и приета.
Как заглъхва у нас ехото…от медиа на медиа, до пълното си изчезване.
Ето това е „божествената частица”, която физици от цял свят търсят на грешното място в Церн.
У нас тази частица се нарича самодоволно овластената административна единица, която прави разследвания и произнася присъди по един нетърпящ възражение начин.
Аз го наричам  ПОДМЯНА.
И никак не ми е смешно.
Хайде да потърсим час по час подмяната, гарантирана от множество самодоволно овластенати административни единици.
Какво ви събужда сутрин?

Обикновено телефон или часовник. Сега проверете къде е произведен. И вижте цената му у нас и по света.
Ще кажете дребнотемие. Китайците също работят. Няма лошо, но има една известна разлика в цените, нали. Предполагам обаче, че тя убягва на калинките…знае ли човек какви са нашите калинки.
Да опитаме да си измием зъбите, като нормални хора. Избрали сме една от рекламираните пасти за зъби. Нека обаче сравним цената, на която сме я купили. Същата е, както в някоя от европейските страни.

Да, но не съвсем.

Ако сравним качеството и поровим, няма как да не установим, че това е стока клас „Б“.

По цената не личи. Нещо повече, дори някой да поиска да предлага на българите стоки клас „А“, разбирайте европейски, това е мисия невъзможна.
А дали нашите калинки са наши и как ли са със зрението…
Добре, няма да смятаме.

Имаме време само за един  бульон…също рекламиран, също с европейска цена, но също клас „Б“. Прибираме го и него в папката – ДА, НО НЕ СЪВСЕМ

Между другото какво каза автомонтьорът за бензина и двигателя…в това задръстване обаче махаме с ръка и си пожелаваме само да сме здрави.
Хайде днес да преброим колко калинки ви казаха сакралната фраза – ТОВА НЕ МИ ХАРЕСВА! И това няма нищо общо с усилието, което полагате в работата си, нали?
Просто те са овластени и прочитът им на тази власт е да се зъбят.
Погледнахте ли си часовника?
И да не сте, стомахът ви знае, че по обяд трябва да се хапне нещо. Вариантите не са много, избирате  нискобюджетната т.н. пица или подкрепяте „дипломатическите усилия“, благодарение на които имаме дюнери или ведомствения стол, възможен благодарение на N-ската синдикална калинка.
Не е истинско, нали?
Обаче като няма друго, а озъбената ни калинка стои на ръба на вратата и наблюдава, бързо се връщаме да работим. А, нет-ът спря, компът заби…и разбира се някой наблизо реже с флекс…
Ще доживеем ли до края на работното време, за да си идем у дома и да поработим на спокойствие…
В трамвая е пълно с гратисчии, но паркирането ще продъни бюджета ви…А, напоследък в трамваите хвърчат насекоми, има даже калинки.
Да се чуди човек откъде са дошли.
Такъв е светът на калинките.
Потърсих в нет-а поне биологично обяснение.
Нямам представа колко е достоверно, но ми звучи почти като репортерско разследване за рода на калинките.
Ако греша, разчитам на биолозите да кажат истината.
Ето какво пише за калинките

Калинки

Калинките (лат.: Coccinellidae) са широко разпространено семейство насекоми. Надкрилията им притежават различен брой точки. Хранят се главно с листни и щитовидни въшки.

Калинките са обичани от хората и носят различни имена в зависимост от народния език. Полезни са като работници в градината, тъй като ларвата на калинката изяжда през живота си близо 3 000 растителни въшки. Варира начинът, по който могат да изглеждат.

Според някои източници Европа, а сега и България са обект на невиждана инвазия на хищни калинки! Популацията им е ужасяващо бърза. Те завземат все по-големи територии. Наместват се в дома ни, в трамвая, те са навсякъде. Всъщност у нас се води биологична война. Хищната калинка китайка е бич за въшките по реколтата. Замества химическите препарати.

В Европа от 1995 година я ползват британците и французите, както и гърците.
Освен че нарушава биоразнообразието, калинката чужденка, наричана шестокрак алигатор, се храни и с плодове. Най и` допада гроздето. Алкалоидните сокове, които притежава и изпуска, развалят вкуса на виното. Значи тя попада и във винзаводите. При това във вид на компактни маси. Преди това, в края на летния сезон и в началото на есента опустошава гроздовите масиви.

От Института по биоразнообразие към БАН и природонаучния музей съветват как да я разпознаваме: „Тя е една идея по-малка от българската 7-точкова и малко по-светла. Нюансите й варират от наситено оранжево до жълто. С повече точки е – от 14 до 19. Има и черна модификация с 2 симетрично разположени червени точки”.

Изобщо тежко се живее в страната на калинките.  Те са способни на всичко. Истинският им талант обаче е в умението да подменят с ерзаци всичко в живота ни, да бъдат добре платени и сочени за светъл пример…

Ето и последните истински новини от страната на калинките според Христо Комарницки – За един бит – двама небити…

От опит зная, че калинките хапят…според учените, единственото спасение от хищния вариант на калинките е жабата…
Така че напред към гьола и умната коя ще целунете, че не ми се мисли после какво може да стане…

Advertisements