-Кой път да поема – попитала Алиса
-Зависи къде искаш да стигнеш – отговорил Заека
-Не знам къде искам да отида.
-Тогава няма значение, по кой път ще тръгнеш.

Горе долу по сходен начин се чувства закрепостеният към топлофикация българин. С тази малка разлика, че той знае къде иска да отиде, но не му дават…А иска да отиде далеч от топлофикация и всички разноцветни депутати, които му осигуряват този скъпо струващ тормоз.
Липсата на индивидуален топломер е фриволната част от битието на сериозните потребители и сериозната част от живота на пишещите фриволни крепостни правила.
Преди десетина години съвсем сериозно ни обещаваха, че високите сметки ще отидат в спомените ни ако си платим тези вълшебни машинки на радиаторите. Даже предложиха и човеколюбиви схеми за разсрочено плащане. Само че фриволно забравиха да напишат някои важни подробности в правилата и така кражбите между съседите се превърнаха във вълшебно средство за връзване на бюджета за топло на някои.
Разбира се, това отдалечи момента с откритието на онази част от сметките, която включва джакузито, манекенките, синьото сирене и магичния старт на бизнеса с отчитането.
Историята на този сериал включваше съспенс от откровени и банални глупости.

В периода на най-голям разцвет на културата – купи си топломери, по един естествен начин хората се разделиха на въртящи вентилите и свалящи нелегално радиаторите. Постепенно свалящите нелегално радиаторите станаха по-многобройни от въртящите вентили и в крайна сметка изядоха голяма част от доходите им, поставяйки ги в подчиненото положение да плащат и техните разходи.

Хрониките помнят, че въртящите вентилите опитали да направят революция, чрез промяна на правилата. Това въстание обаче се оказало неуспешно и в края на сериала, въртящите вентилите останали доста по-малко. Постепенно, поради непрекъснатите войни и човешката дейност, която редуцирала и без това ограничените ресурси, културата на бъди с топломер западнала, населението намаляло, а т.н. счетоводители се отдали на откровен канибализъм.
Сега предстои втори сезон на купи си топломер. Работното заглавие би могло да бъде и наеми си топломер. Ама на ужким. Защото в поантата има две мистификации, уж да си наемеш, а всъщност да си купиш, обаче от скъпите, защото заместниците на отдадените на канибализъм в миналия сезон ще го записват  в закон.

Нещо като всеки дължи половин черен дроб на счетоводителя  и бъбрек и половина на ТЕЦ-а, за да има за всички. Сърцата засега са пожалени, за да могат притежателите им да отговорят правилно на въпроса за АЕЦ Белене.

В първата серия на втория сезон,  вече видяхме  трогателната загриженост на депутати от управляващата партия, които  с цел да ограничат между съседските кражби на топлинна енергия, ще задължат въртящите вентилите и свалящите криминално радиаторите да ги снабдят с   измервателни уреди с дистанционно отчитане. Последното заради зачестилите случаи на людоедство и канибализъм по време на общите събрания на етажната собственост, при които накрая освен изядени имало и масов отказ от парно. А няма ли хора, няма как людоедството и канибализмът да продължат на едно по-високо ниво.
Изтекоха и реплики…
В градовете, в които има дистанционно и ежемесечно отчитане на парното, жалбите за надписани сметки са спаднали драстично, твърди депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев. Според него това ще сложи край на неразбираемите фактури и кражбите на топло, които надуват сметките на съседите. Преди да се вземе решението, от ГЕРБ искат сериозен обществен дебат.
Междувременно изтича 10 годишният срок на батериите и хората  трябва да подменят старите си уреди с нови.

Разбира се топлинните счетоводители похвалиха идеята, а експерти посъветваха хората да не бързат с подмяната на уредите.
При така създадения удобен хаос, няколко телефонни обаждания са достатъчни за да бъде намерен отговор на въпроса кой има полза от това.
От всички фирми, опериращи на територия на София, само една дава уреди под наем. Разбира се, с радио отчитане. В интерес на истината фирмата предлага варианти с водомери за топла вода и без. Заради ежемесечната дължима такса разбира се.
Защо другите фирми за топлинно счетоводство не предлагат е интересен въпрос. Още по-интересна подробност е, че някои фирми “вече” не предлагат уреди под наем. Сценаристи пошепнаха, че е възможно да са изключени от кастата на людоедите на едно по-високо ниво.
Къде е топлото вероятно ще бъде „съдружен“ ситком към големия сериал. Простите въпроси няма да имат отговор.
Финалът на този сезон зависи от прогнозата за времето.

Заниманията по въртенето на вентилите и откачането на радиаторите ще продължи да се поддържа изкуствено, за да може естествените монополисти да имат редовен приход на дробчета и бъбречета, а людоедството на по-високите етажи да не остане без храна…

П.П. Вместо епилог.
Тази година каквито купите, догодина други. Под наем не дават, за да върви оборота на безсмислените уреди, накацали по радиаторите на хората, като птиците на Хичкок.
В това време в два български града, без счетоводители и уреди цената на лукса парно от ТЕЦ спадна драстично.
А лобито, постепенно от разноцветно, доби златисти отенъци…в повечето български градове.

 

Advertisements