На 10 ноември 2012 година, двадесет и три години след промените, това се оказва особено важен въпрос.
И е важно кой е той не защото избраната за конституционен съдия Венета Марковска го издирва чрез МВР. Важно е, защото това дава отговор на въпроса дали нещо или някой е бил забравен в годините, в които падаха стени.
Нямам представа колко хора не са доживели промяната.
Днес обаче на доста места в Европа, дори и у нас има частици от Стената, която падна.
При падането си стената със сигурност причини по-малко загуба на човешки живот и вяра в свободата, отколкото с построяването и`.
Всяко падане на стени обаче е нещо крехко…
Защото се оказва, че строителите на невидими стени винаги са повече от вярващите, че без стени и със свобода се живее по-човешки.

Днес между редовете на новините се чете, строителството на невидими стени върви „с ударни темпове“.

«Матр`ялът» на тези стени беше оценен в Европа, като недобър

След почти двуседмично надвикване между медии  и социалната мрежа с един вицепремиер, за обществото стана ясно, че има нещо гнило, то не е в Дания, но към разбиращите не бива да броим същия вицепремиер.

За него…

позицията на Европейската комисия не беше официална, сигналът срещу съдия Марковска беше анонимен, а Георги Тонев Колев – издирван

В тези полувоенни информационни условия е добре да обърнем пирамидата.
Схемата на „обърнатата пирамида“ най-просто представлява триъгълник, чиято основа сочи нагоре, а върхът — надолу. В основата на триъгълника е най-важната и интересна информация в едно — две изречения и отговаря на въпросите Кой?, Какво?, Къде?, Кога?, Защо?. Тази пирамида е с противоположна структура на класическият начин на писане на текст. Прилагането на метода на „обърнатата пирамида“, предоставя възможност на читателя да бъде максимално информиран, дори ако не прочете статията докрай, а само това, което го интересува без подробностите. Няма точна информация кога точно е използвана за първи път обърнатата пирамида, но е популярно смятането, че се е развила по време на гражданската война в САЩ. Особено популярна става във вестниците, тъй като е трябвало дължината на статията да може по-лесно да бъде променяна, за да се събере в определеното и място. Обърнатата пирамида дава точно тази възможност като се премахва дадена информация отзад- напред.
Дали за нас не е полезен ориентир? Позагубихме ли се в подробностите?

Не объркваме ли местата на подробностите и на главното?
В обърната пирамида нека впишем първо, че Георги Тонев Колев чете вестници

По това донякъде прилича на европейските чиновници, които правят същото, за да се ориентират в скандалните сюжети, идващи от Изток.
Нищо анонимно няма в четива, написани преди 2 години. Няма нищо анонимно и в актуалните цитати, уличаващи  г-жа Марковска в меко казано известна отдалеченост от истината.  Доста опровержения имаше на нейните тези.

Затова следващото по важност изречение би трябвало да бъде – коя е Венета Марковска
Отговорът обаче няма как да бъде даден, докато администрацията търси Георги Тонев Колев.
Излиза, че за пред телевизора са паднали някои стени, обаче камерите не могат да хванат в кадър невидимите стени, които превръщат новините във фарс, а хората в заложници. Става дума за някои национални особености при избор на висши администратори.
Едва ли нещо се е променило от времето на Мойсеевите скрижали. Там пише – Не лъжи
Когато има институционална защита за лъжи и особена глухота, не съм сигурна коя е годината.
Инак е 10 ноември.
На 10 ноември 2012 година се оказва смислено занимание доброволческото начинание на десетки Георги Тонев Колев-ци да искат масово да се предадат на МВР.

Крайно нелогичното искане от правна гледна точка на бивш съдия и избрана за конституционен съдия доведе до тази акция.
Дали ще я видим по телевизора и дали от това зависи коя година сме …и дали нещо и някой е забравен…
Между другото коментарите по повод оставката на шефа на ЦРУ, заради любовни афери в мрежата, също не са за подценяване. Паметливи припомнят, че той беше у нас…дали това е смешно или тъжно знае Георги Тонев Колев.
Той чете вестници и това е добре. Защото казват, в началото беше словото.
Все някога новините, че Ролекса или Линкълна са Capo di tutti capi ще загубят актуалност…независимо дали новият патриарх ще бъде избран с дим.
От изгарянето на няколко досиета.
За тези и други „новини” ще следим по телевизора.
В някоя от паузите на сериала „С калинки на път“.

Advertisements