Както е редно да се случва в нормалните общества, всяка клетва на едни хора, които са избрани от други хора, да служат на всички хора, е редно да има сценарий.

Един официален и един протоколен.

И  e добре сценаристът да бъде един или поне да става дума за сценарен екип.
Отвъд облекчението, че все пак Венета Марковска не успя да положи клетва за конституционен съдия, възниква сериозното съмнение за повече от един сценарист. Нещо, което в демократичните държави се счита за порок.
Защото не мога да си представя как ще се стигне до момента, в който премиерът три пъти ще моли Марковска да се оттегли, а президентът ще попречи това да се случи.
Кой им написа този сценарий?
Ако прочетем още един път внимателно посланията на Европейската комисия, то там става дума за прозрачни и демократични процедури.
Едва ли депутатите са хора, които да не знаят, че семейният живот е част от личността на всеки кандидат. Защото, когато семейните или други отношения се оглеждат в служебните, това не е добре. Наричат го зависимост…

Матросовското форматиране от страна на г-жа Искра Фидосова, никакви лични въпроси към кандидатите за конституционни съдии от парламентарната квота при изслушването им всъщност пусна часовниковия механизъм по нечий друг сценарий.
После започна за звъни пощальонът.

Както сме чели, той го прави три пъти. Според вицепремиера обаче, това го играем четвърти път.

И това прекъсна една жичка в механизма…

Е, не гръмна, но часовникът започна да отчита оставащото време още по-бързо

Очевидно зацъка не портокал, а направо лимон.


Още преди злополучния избор в онази сряда на кандидатите от парламентарната квота е имало неформални сигнали, че това не са европейските стандарти за прозрачни и демократични процедури. Нещо, което по-късно е било прочетено от говорител.
Разминаването и тук е факт. Десетина дни публиката беше обстрелвана с коментарни догадки това официална позиция ли е …или не.
Както стана ясно по-късно, позицията е официална и съгласувана.
След това станахме свидетели на брауновите, от гледна точка на законността искания на г-жа Марковска, вътрешното ведомство да издири кой е подал сигнал срещу нея. Нещо повече, вътрешният министър обеща в най-кратки срокове да бъде издирен Георги Тонев Колев. С какви правни основания пак не стана ясно.
Явно за нашия механизъм жички не са пестени.
Тук съвсем официално в писането на сценария се включи и гражданското общество, обявявайки в социалната мрежа – Аз съм Георги Тонев Колев.
Факт, който достигна размерите на метафората, 23 години след промените на 10 ноември да трябва да се преименуваме, за да се защитим от силните на деня, които демократичноса избрани за да пазят правата на обществото.


И така с разръфан сценарий, допълван от мнозина стигнахме до днешния епизод, в който имаме поне на фото г-жа Марковска сама в залата, неположила клетва.
Добре е да знаем кой написа този сценарий, но очевидно името му няма да научим. Поне опосредствано обаче е добре да чуем за някаква оставка…
Вярно, че ние ген. Петреас нямаме, нито имаме общество, в което неподаването на оставка да е немислимо, обаче пък да помечтаем…

Advertisements