кафе

Има нещо много объркано в спора за „висящото кафе”…хляб, закуски, билети за опера и други споделени блага.
Всъщност, форумната шумотевица има може би друго обяснение. Просто хората имат нужда да знаят как могат да споделят. И в това няма нищо лошо, стига да го опазим от политизиране или произнасяне на морални присъди, както и от замеряне с теории на конспирацията.
Нищо по-нормално няма от това да поискаш да споделиш, да подариш. Дали пък това не е начинът хората да засрамят политиците и да ги принудят да оставят повече „висящи въдици”, под формата на правила, а не риби, осигуряваща им необосновани гласове…
Най-нормалното нещо на света е младите да вярват в чудеса, което се коментира за лява нагласа. Както е нормално и по-зрелите, да имат друго отношение към рисковете и експериментите. Обикновено това се изговаря понякога, като дясна нагласа. Тук също двата отговора са грешни.
Или хората могат да бъдат добри, дори в професията си…или разчитат на друго.

Защото когато обществото намира баланса е добре за всички. Когато знаещите започнат да си „плащат”, за да се крият зад младите, си заживяваме в сатира и губим всички.
Със или без „висящи кафета” .
Защото, след политическата или моралната мистификация ще получим…”висяща инка”. А този филм имам спомен, че е гледан и, че не е предизвикал особено въодушевление.
Нещата са наистина прости. Хората искат да споделят ей така. Не винаги знаят как да го правят и е нормално историята да заживее, защото им показва точно това.
Нито критиките към „висящото кафе”, нито обявяването му за универсално лекарство за болното ни общество са верни. Тук също важат задължителните мярка и баланс.
В кресливата битност на края на зимата и незабележимото идване на пролетта, историята е човешка въдица. Просто знаем как ако искаме, да проявим човешка солидарност. Или не.
Който обаче се опита да диктува какво да споделяме – кафе, хляб или друго, ще сгреши. Грешка ще направят е създаващите страници за споделяне.
Свободата на споделяне е човешки акт, който няма как да бъде организиран и винаги, когато някой се опита да „дресира” човешките актове в полза на оборота си, винаги ще остане излъган.
Защото, колкото и да не ви се вярва, доста хора познават свободата. И това може би ще бъдат истинските избори. Ще продължат по-дълго , ще има манипулации, но резултатите ще покажат колко от нас сме свободни да се зарадваме и да споделим.
Оставям ви тука едни висящи свещи. Вие си намерете бъчва и ако можете намерете човеци.

висящи свещи

Advertisements