Страстна е седмицата преди Великден.
Тя символизира последните дни на Христос, преминали в страдания и болка. Всеки ден се нарича “велик” и в църквите се извършват специални служби.
Тази година християнският свят за радост е лишен от шизофренията за едни Христос да Възкръстне, а останалите да чакат… Възкресение е по едно и също време и за католици, източно правостални и протестанти.

Велики понеделник е денят, в който Христос влиза в йерусалимския храм, който е пълен с търговци, разгневява се и ги пропъжда, защото храмът е място за молитви, а не за търговия. В този ден се размишлява над образа на безплодната смокиня, символ на човешката душа, която не познава молитвата и разкаянието.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления. Разказва притчата за десетте мъдри девици и притчата за талантите. В този ден той изрича пророчества за съдбата на Йерусалим.

Велика сряда е денят, в който се провежда Тайната вечеря на Христос с Апостолите, на която той им казва, че един от тях ще го предаде. И наистина същата вечер Юда го предава.

На Велики четвъртък се произнася смъртната присъда на Божия син.

Велики (Разпети) петък е денят на Христовите страдания. Денят, в който той смирено приема смъртта, за да изкупи греховете на цялото човечество.

На Велика събота майката на Исус, Света Богородица, го оплаква заедно с няколко жени, носещи миро. Исус е погребан, а гробът му запечатан и пред него е поставена стража.

В неделя на Великден, Христос възкръсва, за да върне надеждата у хората.

Eто храмовете, които много искам да посетя…
Най-красивите храмове на света:

Las Lajas (Колумбия)
1
Строежът на катедралата Лас Лахас в каньона на р. Гуаитара е започнат през 1916 г. и продължава чак до 1949 г. Сградата е издигната със средства от волни пожертвования на мястото на стара камбанария, построена през 19 век.

С построяването на камбанарията е свързана красива легенда за индианка, която се казвала Мария Мюсис. Тя носела на гърба си глухонямата си дъщеря Роза, когато момичето изведнъж за пръв път в живота си проговорило и помолило майка си да отидат в най-близката пещера. Там Роза нарисувала на стената на пещерата изображение на Дева Мария и сина й Исус.

При последвали експертизи учените не могли да установят вида боя или типа вещество, с което е нарисувана картината. Единственото, което успяват да кажат със сигурност е, че камъкът е “напоен” с картината в дълбочина от няколко педи.

Никой не знае доколко е правдива легендата, но готическата катедрала с право се смята за един от най-красивите и тайнствени храмове на света.

Най-красивият град в Испания дължи огромна част от магията си на гениалния архитект
SAGRADA
2FAMILIA

Символ на Барселона, а и на цялостното творчество на архитекта Антони Гауди е катедралата „Саграда Фамилия”. Роденият в Каталуния архитект отдава последните години от живота си на храма. Той е толкова обсебен от него, че разпродава цялото си имущество, за да може да финансира сам своето творение. Гауди поема работата по строежа на катедралата през 1883 г. от архитекта Франсиско де Паула дел Вийяр, който го е започнал година по-рано. Наследникът му напълно се отдава на проекта и решава да създаде грандиозен паметник, изпъстрен с множество скулптури и с монументалното излъчване на класическите католически катедрали. Според плана на Гауди трябвало да има петкорабна базилика, обградена от 18 кули, високи по 107 м. Архитектът прекарва по-голямата част от времето си в своята работилница в катедралата, като се труди над изящните фигури до най-малкия детайл.

Гауди доживява да зърне само една от днешните четири кули на централната фасада. През 1926год.той бил блъснат и убит от трамвай,оставайки след себе си един гигантски незавършен строеж. Готови били само криптата, в която днес е погребан Гауди, абсидата, завършена 1894год и северната страна. От 18 кули била осъществена само една. Днес още три кули на „Саграда Фамилия“се извисяват на височина от 137м., а след завършването си централната кула ще се извиси с 61м.над останалите.

 

ЦЪК

„Света София“

3

 

През периода на съществуването си от близо 1700 години византийската църква “Света София” в Истанбул е натрупала много и интересни тайни, които продължават да се разбулват и днес – една по една. Наскоро, при реставрация на храма върху купола му беше открито мозаечно изображение на ангел от 9 или 14 век. Екип турски водолази и спелеолози огласи част от подземните тайни на църквата, пазени през вековете. Откритията на екипа, заснел документалния филм “В дълбините на “Света София”, изваждат наяве някои от заровените дълбоко загадки, но и опровергават част от митовете, свързвани с храма.
В 50-минутния документален филм, работата върху който е отнела почти десет години, екипът спелеолози и водолази слиза на дълбочина от 283 метра. Към него се присъединил и директорът на “Света София” доц. Халюк Дурсун. Екипът е заснел два подземни тунела, облицовани с камък. Смята се, че през 5-ти век през единия от тях е преминавал византийският император Теодосий Втори. Правил го когато искал да стигне без да се показва пред народа до Хиподрума, мястото, където някога са се организирали конни състезания и гладиаторски битки и затова някои го наричат “Истанбулския Колизеум”.
Точно под величествения купол на “Света София” се намира зазидан на пода капакът на главното водохранилище с дълбочина 12 метра. Интересни находки, открити от групата, са двете стаи с площ от по пет квадратни метра, където са били открити кости и парчета от делви. Предполага се, че костите са на детето Свети Антинегенос, единствения човек, погребван в “Света София” до 13 век, и на патриарх Атанасиус, който починал през 15 век и също бил погребан в храма. Вероятно двете стаи са гробовете на двамата.

ЦЪК
Св. Василий Блажени Катедралата
Москва

4

Приказният храм Покров Богородичен (Св. Василий Блажени) се намира на Червения площад в Москва и маркира геометричния център на града. Храмът е построен в периода 1555-1561г. по заповед на цар Иван Грозни в чест на превземането на Казанското ханство, владяно от част от бившата Златна орда на монголите. Щурмът на Казан, завършил с победа за Русия, е започнал на 1 октомври 1552 г. – на празника Покров Богородичен.

Архитектурата на църквата почива на дълбок религиозен символизъм – идеята за Новия Йерусалим – Небесното Царство, описано в Откровението на Йоан. Осемте кули са разположени около централната и образуват звезда с осем върха. Числото 8 носи дълбок религиозен смисъл. Осмия ден, след сътворението на света в седем дни,символизира вечността.
Легендата гласи, че след като видял красивия храм, Иван Грозни наредил да ослепят майстора му, за да не може никога повече да сътвори нещо толкова красиво.
клипче – само започва с храма, цялостно не намерих.

ЦЪК

Катедралата „Парижката Света Богородица“, Франция

5

Нотр Дам дьо Пари или просто Нотр Дам, е типичния пример за готическа архитектура. Строителството на църквата започва през 1163, когато епископ Морис де Съли решава да построи катедрала подхожда му статут като епископ на Париж. Нотр Дам е завършена около 200 години по-късно – една от първите европейски катедрали, изградени с истински монументален мащаб.
Особена отличителна черта на Нотр Дам са му Роуз Windows – кръглите витражи, които изобразяват сцени от Библията.
Легендата разказва, че когато камбаните на Нотр Дам „Емануил“ е била преработена през 1600, жените дарили златните си бижута за камбаната .
В края на 18 век, по време на Френската революция, църквата е претърпало погром, нейните богатства са ограбени и много от статуи на светци са били обезглавени. Нотр Дам е посветен на култа към разума и към Върховното същество – за известно време обаче се използва като обор!
През 1831 г. Виктор Юго, пише „Парижката Света Богородица“- Квазимодо, гърбавият се влюбва в циганина Есмералда. Популярността на книгата предизвика готик възраждане във Франция и помогна за възстановяването на храма на първоначалното си великолепие.

Базиликата Свети Петър ( San Pietro in Vaticano)

6

Eдно от централните свещени места на Римокатолическата църква. Счита се за най-голямата католическа църква в света – площта й възлиза на 15000 кв. м. Тя може да побере над 60 000 човека. Първата базилика на това място е построена през 324 г. по поръчка на първия християнски император Константин и в нея са пренесени тленните останки на Св. Петър.
Според католическата традиция, в църквата е погребан свети Петър, един от двадесетте апостоли на Исус Христос, смятан от католиците за пръв епископ на Рим и пръв в списъка на римските папи. Смята се, че гробът на свети Петър е разположен точно под олтара. По тази причина много римски папи още от раннохристиянската епоха също са погребани в „Свети Петър“.

ЦЪК

Катедралата в Кьолн

7

Кьолнската катедрала „Свети Петър и Света Мария“ (на немски: Kölner Dom, официално Hohe Domkirche St. Peter und Maria) е една от най-известните готически катедрали. Строителство и трае от 1248 до 1437 г., както и, през един по-късен етап, от 1842 до 1880 г. От 1880 до 1884 кьолнската катедрала със своите 157 м. е най-високата сграда в света. Днес тя е втората по височина църква в Германия (след катедралата в Улм).
През 1164 г. Кьолнският архиепископ Райналд фон Дасел триумфално влиза с мощите на Тримата влъхви в Кьолн, които преди това се съхранявали в един от миланските манастири. За тях е изготвен специален саркофаг от злато, сребро и скъпоценни камъни.

ЦЪК

Миланската катедрала

8

Миланската катедрала (Duomo di Milano) е катедрала в Милано, Италия, издигната на централния площад Пиаца дел Дуомо. Една от най-високите в света с максимална височина 108,50 м. Построена е на мястото на древна катедрала от V в., в която бил кръстен Свети Августин и която е била частично разрушена от пожар през 1075 г. Строителството на сегашната катедрала започва в 1386 г. и е завършено окончателно едва през 1805 г.
ЦЪК

„Кристалната катедрала“, Калифорния, САЩ

9

Тази холивудска църква е най-голямата в света и едновременно с това и най-голямото стъклено съоръжение. От там получава и названието „Кристалната катедрала“ (The Crystal Cathedral). Катедралата е построена от над 12 000 огледални стъкла, съединени със сребриста метална конструкция. Острия връх е невероятно устремен в небето. Фантастичната картина се допълва и от малко езеро и зелен парк. В катедрала се намира и най-големия орган в света, който е с над 16 000 тръби. „Кристалната катедрала“ е осветена през 1980 година от Преподобни Робърт Шулер (Robert Schuller), който е известен в САЩ, като първия пастор в Калифорния с „drive-in“ църкви. Всяка неделя в катедралата се провежда служба, която се предава по телевизиите в цяла Америка – Часа на Силата /Бога/ (Hour of Power) – една от най-популярните религиозни програми.
Защо ли???
Ами…защото!
ЦЪК

 

Advertisements